Home >> Υγεία >> Πολυφαγία και Διάθεση – Πως συνδέονται και πως να το αποφύγετε

Πολυφαγία και Διάθεση – Πως συνδέονται και πως να το αποφύγετε

Γυναίκα που τρώει fast foodΑν τείνετε να παρατρώτε όταν είστε εκνευρισμένοι, σε κατάθλιψη ή στενοχωρημένοι από ενοχλητικά γεγονότα στον κόσμο, δεν είστε μόνοι σας. Οι άνθρωποι συχνά βρίσκουν ανακούφιση στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφής όταν βρίσκονται σε διάφορες διαθέσεις, συχνά χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι πάνε στην κουζίνα πιο συχνά από το συνηθισμένο.

Όπως προκύπτει, υπάρχει σύνδεση μεταξύ του τρώτε παραπάνω και των πολλών διαθέσεων σας. Παρακάτω θα μάθετε περισσότερα για το πώς τα συναισθήματα σας έχουν μεγάλη επίδραση στον τρόπο που τρώτε.

Κοινοί λόγοι για να φάτε παραπάνω:

1. Εορταστικές περιστάσεις

Ποτήρια με κρασί και σαμπάνιαΌταν έχετε καλά νέα, η πρώτη σκέψη σας είναι πολύ πιθανό να συμπεριλαμβάνει γιορτή με φίλους λίγο κρασί ή να κάνετε δώρο στον εαυτό σας το αγαπημένο σας παγωτό. Για πολλούς ανθρώπους, η παράδοση σε φαγητό ή ποτό είναι μέρος της διαδικασίας όταν υπάρχει γιορτή. Όμως είναι εύκολο να το παρακάνετε.

Ανάμεσα στον ενθουσιασμό σας και την συμμετοχή σε συζήτηση με άλλους, μπορεί να καταλήξετε να καταναλώσετε υπερβολική ποσότητα θερμίδων και ανθυγιεινά λιπαρά.

Προσπαθήστε να ανταμείψετε τον εαυτό σας με τρόπους χωρίς φαγητό, όπως ένα μασάζ ή ένα μανικιούρ, η αγορά ενός αντικειμένου για το σπίτι που θέλατε, ή απλά να απολαύσετε λίγο χρόνο ηρεμίας στο σπίτι όπως σας αξίζει.

2. Στρες

Γυναίκα μέσα σε στοίβα με ντοσιέ και χαρτιάΕίτε έχετε άγχος να πληρώσετε λογαριασμούς είτε είστε αντιμέτωποι με πιο στρεσαριστικούς παράγοντες όπως ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα ή ένας θάνατος, το στρες μπορεί να σας κάνει να φάτε πολύ. Επιπρόσθετα, οι ειδικοί λένε ότι είναι συνηθισμένο για τους ανθρώπους να τοποθετούν ορισμένες καταστάσεις – ειδικά σε σχέση με τη δουλειά τους – πρώτες, κάτι που δημιουργεί υπερβολικό στρες.

Το πιο πιθανό είναι ότι θα στραφείτε στο φαγητό για να αποκτήσετε έλεγχο όταν άλλα γεγονότα στη ζωή σας φαίνονται εκτός ελέγχου (όπως αυξανόμενοι λογαριασμοί και απαιτητικές συνθήκες στην εργασία).

Στο φυσικό επίπεδο, εξηγείται ότι το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει αντίδραση των ορμονών με τρόπους που προκαλούν έντονες επιθυμίες για φαγητό. Έτσι, θα έχετε συχνή λαχτάρα για τροφή – ειδικά τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ανθυγιεινά λιπαρά.

3. Κατάθλιψη

Νέα γυναίκα σε κατάθλιψηΥπάρχουν πολλές φράσεις για το πνίξιμο της λύπης κάποιου σε φαγητό ή ποτό και αυτές μπορεί να ακούγονται αληθινές για σας. Αν βρίσκετε παρηγοριά σε ανθυγιεινές τροφές ή απλά τρώτε μεγαλύτερες μερίδες – ακόμη και υγιεινής τροφής – όταν έχετε κατάθλιψη, δεν είστε μόνοι σας.

Είναι συνηθισμένο για τους ανθρώπους να τρέχουν στην κουζίνα όταν αντιμετωπίζουν κρίσεις κατάθλιψης, καθώς το φαγητό μπορεί να δώσει μια αίσθηση ανακούφισης σε περιόδους που η ανακούφιση λείπει από τη ζωή ενός ανθρώπου.

Πολλοί λένε ότι το φαγητό μπορεί να δράσει σαν μιας μορφής υποκατάστατο για μια χαμένη αγάπη, μια εργασιακή αποτυχία ή άλλες καταστάσεις στη ζωή που προκαλούν μακροχρόνια θλίψη.

4. Αντιμετωπίζοντας ενοχλητικά παγκόσμια ή τοπικά γεγονότα

Καθώς τα γεγονότα γίνονται όλο και πιο ανησυχητικά, πολλές φορές βρίσκω τον εαυτό μου να λαχταρά «κακές» τροφές όπως πίτσα και μπισκότα. Νιώθω ότι απαλυντικές τροφές θα ηρεμήσουν τα νεύρα μου.

Την ίδια ώρα, σε κάποιο βαθμό υπάρχει ένα κομμάτι μου που νιώθει τυχερό που μπορεί να απολαμβάνει διάφορα φαγητά όταν σκέφτομαι ότι πολλοί άνθρωποι (ανάλογα με τα νέα της ημέρας) μπορεί να μην ζουν πια για να απολαύσουν μια εξαίσια μπάρα καραμέλας ή ένα κομμάτι πίτσα. Σ’ αυτό το θέμα, νιώθω σαν να κάνω κάτι για να δείξω την ευγνωμοσύνη μου για ότι πήραν από αυτούς τους ανθρώπους (ακόμη και σε πολύ μικρή κλίμακα).

Αν κι εσείς στρέφεστε στην τροφή σαν έναν τρόπο να εσωτερικεύσετε τις σκληρές συνθήκες τις οποίες περνάνε κάποιοι άλλοι, αυτό οφείλεται μάλλον στο ότι σας κάνει να νιώθετε πιο καλά για την κατάσταση. Είναι ένας τρόπος για να έχετε έναν αντιπερισπασμό όποτε το θεωρείτε απαραίτητο, ή ακόμη κι ένας τρόπος να προσπαθήσετε να αναιρέσετε προβλήματα των άλλων.

5. Αναπόληση

Νέα γυναίκα αναπολείΣε ποιόν δεν αρέσει να αναπολεί από καιρού εις καιρόν; Έχει πλάκα να ανακαλείτε ωραίες μνήμες από το παρελθόν, έτσι; Όμως, οι ειδικοί λένε ότι αυτό μπορεί να σας προκαλέσει λαχτάρα για τα φαγητά που απολαμβάνατε εκείνες τις εποχές, τα οποία δεν είναι απαραίτητο ότι είναι υγιεινά όταν καταναλώνονται υπερβολικά.

Οι παιδικές στιγμές που σας έφτιαχνε η γιαγιά μηλόπιτα, μνήμες με τον καλύτερο σας φίλο να πηγαίνετε από σπίτι σε σπίτι τις Απόκριες, είναι παραδείγματα μνημών που σχετίζονται με φαγητά και που μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταχρήσεις.

Πώς να ελέγξετε την συναισθηματική υπερβολική κατανάλωση φαγητού

Είναι σημαντικό να παραμείνετε σε επίγνωση των προγραμμάτων διατροφής σας όταν αλλάζει η διάθεση σας. Πάρτε λίγο χρόνο να σκεφτείτε πρώτα πριν πάτε για πρόσθετες μερίδες ανθυγιεινής τροφής για τις οποίες κανονικά δεν θα είχατε λαχτάρα. Ρωτήστε τον εαυτό σας πρώτα και κυριότερα αν πεινάτε πραγματικά, ή η υποτιθέμενη πείνα σας οφείλεται σε συναισθηματικούς λόγους.

Προσπαθήστε να θυμηθείτε τι κάνατε ή τι σκεφτόσασταν αμέσως πριν απλώσετε το χέρι για τα τσιπς ή το μπολ με τις καραμέλες και στραφείτε σε άλλους τρόπους αντιμετώπισης. Αν αναστατωθήκατε πρόσφατα από κάτι, αν νιώθετε συχνά στρεσαρισμένοι, ή αν μόλις λάβατε καλά νέα, είναι πιθανό να τρώτε παραπάνω σε μια προσπάθεια να διαχειριστείτε αυτές τις διαθέσεις.

Σε συνδυασμό με την προσοχή στα συναισθήματα σας, οι ειδικοί επίσης προτείνουν να βεβαιώνεστε ότι δεν τρώτε παραπάνω λόγω του δελεασμού από διαφημίσεις που περιγράφουν τα φαγητά με πολύ δελεαστικό τρόπο. Ακόμη, λένε ότι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν τρώτε πολύ επειδή βαριέστε και έχετε την λανθασμένη ελπίδα ότι θα βρείτε προσωρινή διασκέδαση και ευτυχία από τα φαγητά που σας αρέσουν.

Μειώσετε την όρεξη με τον λιποδιαλύτη Phen375

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*